Fatih Sultan Mehmet Türbesi Nerede?
Geçmişten günümüze önemli bir yere sahip olan Fatih Sultan Mehmet Türbesi Marmara Bölgesi’nin incisi olan İstanbul’da yer alıyor. Tarihte önemli izler bırakan Fatih Sultan Mehmet vefat ettikten sonra Fatih Camisinde bulunan türbeye defnedilmiştir. Fatih Sultan Mehmet Türbesi her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist çekmektedir. Marmara Bölgesi’nde yer alan Fatih Sultan Mehmet Türbesi İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alıyor. Ayrıca bu türbenin de Fatih Sultan Mehmet’in vefatından önce mi yoksa sonra mı yapıldığı bilinmiyor.
Fatih Sultan Mehmet Türbesi’ne Nasıl Gidilir?
İstanbul’da bulunan Fatih Sultan Mehmet Türbesi’ne gidilirken doğru ulaşım noktaları dikkate alınmalıdır. İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alan Fatih Sultan Mehmet Türbesi’ne ulaşım da oldukça kolaydır. Fatih Sultan Mehmet Türbesi, Fatih ilçesindeki Fatih Cami Külliyesi içerisi yer almaktadır. Fatih Sultan Mehmet Türbesi, Fevzi Paşa Caddesi ile Halice bakan yönündedir.
İstanbul’un her noktasından ve özellikle Eminönü’nden kalkan toplu taşıma araçları ile Fatih ilçesine gidilebiliyor. Araçtan indikten sonra ise Yavuz Sultan Selim durağında inilerek yaklaşık beş dakika yürüdükten sonra türbeye varılıyor. İsteyen kişiler kendi araçlarını kullanarak Fatih Sultan Mehmet Türbesi’ne gidebiliyorlar. Kendi aracı ile türbeye gitmek isteyenler Karaköy’den Atatürk Bulvarı’na doğru yönelirler. Daha sonra ise Fevzi Paşa Caddesi’ne doğru geçildikten sonra türbeye ulaşılır.
Fatih’in Türbesi Ziyarete Açık mı?
İstanbul’da bulunan Fatih Sultan Mehmet Türbesi haftanın her gününde ziyarete açıktır. Ayrıca vakit namazlarında ise türbe kapatılıyor. Namazının bitişinin arından Fatih Sultan Mehmet Türbesi tekrar açılıyor. Yatsı namazından sonra ise cami ve türbe kapatılıyor. İsteyen kişiler vakit namazı dışında ve yatsı namazından önce Fatih Sultan Mehmet Türbesini ücret ödemeden ziyaret edebiliyorlar.
Fatih Sultan Mehmet Türbesi Hakkında Bilgi
İstanbul’da bulunan Fatih Sultan Türbesi 1766 depreminde hasar gördükten sonra incelikle onarılmıştır. Bazı inanışa göre Fatih Sultan Mehmet’in naaşı, türbe ve cami arasında bir dehliz odasında olduğu söylenmektedir. İnanışa göre ise bu oda Havariler Kilisesinden kalan bir mahzen olarak biliniyordu. Bu alan Fatih Sultan Mehmet Türbesinin inşasından sonra mezar odası olarak kullanılmıştır. Ayrıca 1782 yılında İstanbul’da yaşanan Cibali yangınında vatandaşlar eşyalarını kurtarmak adına türbeye taşıdılar. Dolayısıyla yangında türbeye sıçramıştır. O zamanlar türbe eşyalar ve sandukaları ile tamamen yandı.
Fatih Sultan Mehmet Türbesi I. Abdülhamit tarafından yeniden onarılarak yeni sanduka ile Kabe örtüsü örtülmüştür. Fatih Sultan Mehmet Türbesi’nin iç süslemeleri Sultan Abdülaziz, cami alçı pencereleri ise Mehmed Reşad döneminde konulmuştur. Fatih Sultan Mehmet Türbesi sekiz köşeye sahiptir. Ayrıca üzerini de tek bir kubbe örter. Fatih Sultan Mehmet Türbesinin giriş kısmında kapının üzerinde saçağı taşıyan iki sütunlu bir sundurma da bulunur. Fatih Sultan Mehmet Türbesi’nde Osmanlı Mimarisini yansıtan pencereler de yer almaktadır.
Fatih Sultan Mehmet Türbesi Kim Tarafından Yaptırıldı?
İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alan Fatih Sultan Mehmet Türbesi’nin ne zaman ve kim tarafından bilinmiyor. Bunun yanı sıra Fatih Sultan Mehmet Türbesi’nin bulunduğu Fatih Cami Külliyesi’nin de İstanbul’un fethinden hemen sonra Fatih Sultan Mehmet’in emri ile inşa ettirildiği biliniyor. Tarihi kaynaklarda ise Fatih Sultan Mehmet’in kendisi için böyle bir türbe yaptırıldığı emrinin verilip verilmediği de yazmamaktadır.
Fatih Camii avlusunda yer alan Fatih Sultan Mehmet Türbesi her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist çekmektedir. Özellikle restorasyonu tamamlanan Fatih Sultan Mehmet Türbesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir tören ile 2018 yılında yeniden ziyarete açılmıştır. Fatih Sultan Mehmet Türbesi yerli ve yabancı turistler tarafından da yoğun bir ilgi görmektedir. İsteyenler kendi aracı ile türbeye gelirken isteyen kişiler ise toplu taşıma aracına binerek Fatih ilçesine gelebilirler. Fatih ilçesine gelindikten sonra kısa bir yürüyüş mesafesinden sonra Fatih Sultan Mehmet Türbesi’ne ulaşım kolay bir şekilde sağlanır.
ALINTI KAYNAK: https://www.cnnturk.com/seyahat/fatih-sultan-mehmet-turbesi-nerede-nasil-gidilir-fatihin-turbesi-ziyarete-acik-mi