Paylaşmanın insan doğasında doğuştan yer alan bir bilgi olmadığını, sonradan öğrenildiğini çoğumuz biliriz. Bu nedenle bebeklerin de en çok kullandığı sözlerden biri “Benim” olur. Dolayısıyla bir bebeğin sadece oyuncaklarını değil, annesinin ve babasının da ilgisini paylaşmak zorunda kalması, küçük çocukların kolay baş edebileceği bir olay değil. Yani, büyük çocuğunuzun kardeşi konusunda sizin kadar heyecanlı ve mutlu olmaması gayet doğal bir durum.
Eve yeni bir kardeş gelmesi, bütün aile için yeni bir düzen demek. Ancak küçük çocuklar, bu yeni duygularıyla nasıl baş edeceğini bilemediğinden, bir süre küçük kardeşlerini kıskanırlar. Neticede ilk defa sizin ilginizi başka bir bebekle bu kadar çok paylaşmak zorunda kalırlar. Uzmanların bu süreci daha sağlıklı ve daha mutlu geçirmek için bazı tavsiyeleri var.
Bu noktadA büyük çocuğunuzun duygularının farkına varmanız büyük önem taşıyor… “Bebeğinizi Beklemeden Önce Sizi Neler Bekler” gibi kitapların yazarı Heidi Murkoff, çocuğunuzun bu dönemde negatif duygular hissedebileceğini ve agresif davranabileceğini anımsatarak, “Azarlamak yerine onunla konuşun” diyor ve ekliyor:
“Onunla “Abi/abla olmak bazen zor olabilir. Üzülebilirsin, kızabilirsin ya da yapmaman gereken şeyler yapabilirsin ki bunlar çok normal. Sadece seni daima sevdiğimizi ve daha iyi hissetmen için elimizden geleni yapacağımızı sakın unutma’ şeklinde sohbetler edebilirsiniz.”
BÜYÜK ÇOCUĞUNUZU DA BEBEK BAKIMINA DAHİL EDİN
Bu konudaki diğer tavsiyelerden biri de büyük çocuğu da bebeğin bakımına dahil etmek. Çocuğunuzdan, biberonu uzatmasını ya da temiz bez getirmesini isteyebilirsiniz. Bu isteklerinizi düzgün bir şekilde yerine getiremediklerinde onlara yol göstermeniz gerekebilir. Uzmanların çoğunun hemfikir olduğu noktalardan biri çocuğunuzun kardeşiyle ilgili süreçlere dahil oldukça o görevleri sevgiyle yerine getireceği. Ayrıca, hep birlikte şarkı söyleyip eğlenmek de büyük çocuğunuzun keyfini yerine getirecek etkinliklerden biri.
‘BÜYÜK ÇOCUĞUN AGRESİF DAVRANIŞLARINA HAZIR OLUN’
Çocuğunuz kızgınlığını bebeğe yönelik fiziksel agresif davranışlarla gösterebilir. Böylesi durumlarda, çocuğunuzu cezalandırmayın ancak kardeşine zarar veremeyeceğini açık bir şekilde ifade edin. Duygularını resim çizmek ya da oyun oynamak gibi faaliyetlerle dışa vurmasını sağlayın. Ayrıca, çocuğunuzu sürekli takdir etmeniz de Murkoff’un özellikle dikkat çektiği noktalardan biri. “Siz bebeğin bezini değiştirirken sabırlı bir şekilde beklediği için ona iltifatlar edin veya sarılın” diyen Murkoff, sözlerini söyle sürdürüyor:
“Özellikle başkalarının yanında bu iltifatları yapmanız ona iyi gelecektir. Mesela, ‘Bana bezi verdiğin için çok teşekkür ederim, ne kadar iyi bir abisin/ablasın’ gibi ifadelerle büyük çocuğunuzun gönlünü yumuşatabilirsiniz.”
‘ÖNCELİĞİ BAZEN BÜYÜK ÇOCUĞA VERİN’
Bazı durumlarda önce yenidoğan bebeğinizle ilgilenmeniz gerekse bile büyük çocuğunuzun ihtiyaçlarına yönelin. Bu noktada, “Bebeğin bezinin değişmesi için biraz beklemesi gerektiğini” büyük çocuğunuza söyleyin ve onun mesela meyve suyunu bitirmesini bekleyin. Küçük çocuğunuz oyun halısında vakit geçirirken, büyük çocuğunuzla birebir oyunlar oynayarak, onun dışlanmış hissetmemesini sağlayın.
Heidi Murkoff, günde en az 10-20 dakika büyük çocuğunuzla baş başa vakit geçirmeniz gerektiğine işaret ediyor. Böylesi anlarda yorgun hissettiğinizde ise bir yakınınızdan yardım istemekten çekinmememiz gerektiğini belirten Murkoff, bir ebeveynin küçük çocukla ilgilenirken diğerinin büyük çocukla düzenli etkinlikler yerine getirmesinin altını çiziyor. Murkoff, “Mesela biri küçükle ilgilenirken, diğeri de büyükle parka gitmek ya da waffle yemek gibi özel faaliyetler hayata geçirebilir” demekte.
‘ASLA KIYASLAMAYIN’
Büyük çocuğun kardeşe alışması sürecinde ona “Neden küçük kardeşin gibi olmuyorsun, bak o ne güzel uyuyor” gibi cümleler durumu kötüleştirmekten başka bir işe yaramayacağından, bu tür kıyaslamalardan uzak durmak uzmanların özellikle vurguladığı bir diğer konu.
Öte yandan, klinik psikolog Cara Goodwin de bu geçiş sürecinde doğum sonrası depresyonu yaşayan annelere sesleniyor. Goodwin, annelerin bu dönemde yaşadığı tüm hislerin normal olduğunu belirtiyor ve bir ebeveyn olarak özgüven sahibi olmanın ailedeki bu değişimde büyük önem taşıdığını dile getiriyor.
Kaynaklar: Psychology Today, İngiltere Ulusal Hamilelik ve Doğum Destek Derneği, whattoexpect.com
Kaynak: Web Özel
ALINTI KAYNAK: https://haberglobal.com.tr/saglik/yeni-bir-bebek-ve-huysuz-bir-ablaabi-kucuk-kardes-kiskancligiyla-nasil-bas-edilir-237345