Ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın Ahlat Ağacı filmine, yazar Polat Onat’ın kitabından alıntı yapıldığı iddiasıyla kitabın yazarı tarafından dava açıldı. Onat, davayı kazandı.
Geçtiğimiz yıllarda vizyona giren Nuri Bilge Ceylan’ın Ahlat Ağacı filmi, eleştirmenlerden tam not aldı. İzleyicilerden de öyle. Ama Nuri Bilge Ceylan’ın, filmin bir sahnesinde yazar Polat Onat’ın bir kitabında alıntı yapması ve kaynak belirtmemesi ortaya çıktıktan sonra yazar Polat Onat, mahkemeye başvurdu.
Davayı inceleyen mahkeme, Polat Onat’ı haklı buldu. Filmin önemli sahnelerinden biri olan Taşra Mektubu kısmında intihal yapan Nuri Bilge Ceylan, mahkemelik oldu. Uzun süredir mahkemeden gelen kararı bekleyen yazar Polat Onat, buruk bir sevinç yaşadığını söyledi.
Yazar Polat Onat, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
“Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği Ahlat Ağacı filminde, yazdığım Taşra Mektubu’nun bana haber verilmeden, iznim alınmadan ve telif ödemesi yapılmadan kullanılması hakkında 2018 yılında bir dava açtım. Davayı kazandım. Yürüttüğümüz dört buçuk yıllık zorlu hukuki mücadelemizin başarıyla neticelenmesinden sevinç duyuyorum. Ama buruk bir sevinç…”
“Tatsız bir olay”
Yazar Polat Onat şöyle devam etti;
“Netice itibariyle böylesi tatsız bir olayın öznelerinden birisi olmaktan hoşnut değilim. Süreç dâhilinde böyle bir konumda bulunmaya mecbur kaldım. Fakat en azından Ahlat Ağacı filminde hakkımda iddia edildiği gibi ‘Toplum önünde konuşmaktan korkan toy bir genç’ olmadığımı ortaya koymaktan memnunum. Haklı olduğum bir konuyu, herkes karşı olsa da ısrarla savunmayı, en az, edebiyat alanındaki mutlak sessizlik prensibim kadar değerli kabul ederim. Edebiyat hususunda münzevi bir anlayışı savunan taşralı bir yazarın, telif konusunda mevcut kanuni hakkını aramaktan kaçınacağı ön kabulünün yanlışlığını ispatlayabildiysem ne mutlu bana.”
Yazar Polat Onat
Mahkeme, gerekçeli kararda şu ifadelere yer verdi;
“Eylemin niteliği, gerçekleşme şekli, mektubun film içinde kullandığı bölüm, mektubun filmin anlattığı hikayeye etkisinin büyük olması, bu sahneyi senaryodan çıkarttıklarında dramatik yapının zarar görecek olması, olay örgüsünün kırılmasına yol açacağından, esere tecavüzün tespitine ve maddi-manevi tazminat talebinin kabulüne karar verilmiştir.”
ALINTI KAYNAK: https://www.ensonhaber.com/kultur-sanat/nuri-bilge-ceylanin-ahlat-agaci-filmindeki-intihal-davasinda-mahkeme-ceylani-haksiz-buldu